TEST: Najlepszy Ekspres do kawy Ranking - Toppricer

TEST: Najlepszy Ekspres do kawy Ranking

W tym artykule zebraliśmy 94 najlepszych Ekspresy do kawy, które możesz obecnie dostać na rynku. Wymienione Ekspresy do kawy zostały ocenione na podstawie tego, jak dobrze wypadły w 14960 recenzjach, gdzie między innymi zostały uznane za „najlepsze w teście”.

Wybraliśmy najlepsze na podstawie opinii ekspertów i oceniliśmy cenę każdego produktu, więc jeśli szukasz odpowiedniego Ekspres do kawy w odpowiedniej cenie, możesz przeczytać wszystko o różnych Ekspres do kawy tutaj i znaleźć dokładnie taki, który spełnia Twoje potrzeby.

Autor: Anna Kus
14960 Recenzje
Zatwierdzone przez: Simon
94 Produkty
Ostatnia aktualizacja: Sep 28, 2022
47 godzin Czas spędzony

Toppricer polecane produkty

Tutaj możesz zobaczyć produkty polecane przez Toppricer, takie jak produkt w najlepszej cenie lub nasz najlepszy w testach.

Ekspres Bosch Tassimo Style TAS1106
Przeczytaj więcej o produkcie
  • Najlepsze w tej cenie
98
176.87 zł 169.61 zł

Najlepsza cena w:

Amazon
Ekspres DeLonghi EC 850.M
Przeczytaj więcej o produkcie
  • Najlepszy produkt z testu
98
1057.22 zł 899 zł

Najlepsza cena w:

Komputronik
Ekspres DeLonghi Maestosa EPAM 960.75GLM
Przeczytaj więcej o produkcie
  • Produkty z półki premium
96
. 9145.44 zł

Najlepsza cena w:

EURO

Nasz test Ekspresy do kawy zawiera szeroki przegląd produktów

Informacje o tym, co zawiera ten artykuł.

  • 1Najlepsze Ekspresy do kawy na rynku w 2022
  • 2Wszystkie funkcje
  • 3Przewodnik - co należy wziąć pod uwagę przed zakupem
  • 4Informacje dotyczące bezpieczeństwa i reklamacji
  • 5Wskazówki dotyczące konserwacji / utrzymania Ekspresy do kawy
  • 6Plusy i minusy

Porównanie i przegląd

Tutaj znajdziesz przegląd wszystkich produktów, które sprawdziliśmy. Użyj ikon, aby porównać lub przejrzeć produkty.

Nazwa produktu
Ocena
Cena
Ekspres DeLonghi EC 850.M
4.9 / 5.0 (240 recenzje)
98
899 zł
Ekspres DeLonghi Maestosa EPAM 960.75GLM
4.8 / 5.0 (20 recenzje)
96
9145.44 zł
Ekspres Bosch Tassimo Style TAS1106
4.9 / 5.0 (33 recenzje)
98
169.13 zł
4
Ekspres Krups Evidence One EA8958
4.9 / 5.0 (239 recenzje)
98
2478.84 zł
5
Ekspres DeLonghi Eletta Cappuccino EVO ECAM 46.860.W
4.9 / 5.0 (48 recenzje)
98
2698.35 zł
6
Ekspres DeLonghi DL Dedica EC685BK
4.9 / 5.0 (138 recenzje)
98
699 zł
7
Ekspres DeLonghi Primadonna Soul ECAM 610.75.MB
4.9 / 5.0 (33 recenzje)
98
4999 zł
8
Ekspres DeLonghi ECAM 23.460S
4.9 / 5.0 (483 recenzje)
98
2164.79 zł
9
Ekspres Tchibo Cafissimo Pure (czarny)
4.9 / 5.0 (84 recenzje)
98
199 zł
10
Ekspres DeLonghi Primadonna S Evo ECAM 510.55.M (stal szlachetna)
4.9 / 5.0 (220 recenzje)
98
3868 zł

Przeowdnik po ekspresach do kawy

Jeśli szukasz nowego ekspresu do kawy, nie musisz już szukaj dalej; Jesteśmy tutaj aby pomóc! Zebraliśmy 5 najlepszych ekspresów do kawy dostępnych w Polsce. Wszystkie ekspresy z listy zostały przez nas ocenione na podstawie opinii ekspertów, cen i rekomendacji. Odpowiemy również na wszelkie pytania, które możesz mieć, szukając odpowiedniego ekspresu do kawy.

Espresso znajduje się w centrum wielu popularnych napojów kawowych – takich jak americana, mokka czy macchiato i wielu innych, które przyrządza się za pomocą ekspresu do kawy. Jeśli tęsknisz za pysznymi napojami bez konieczności zostawiania w kawiarni kilkunastu złotych  każdego ranka, ekspres do kawy może być dla Ciebie dobrą inwestycją.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie ekspresu ciśnieniowego

Jest wiele specyfikacji i opcji oferowanych przez producentów, których możesz szukać, a poniżej znajdziesz uwzględnione odpowiedzi na kilka najistotniejszych kwestii.

Twój budżet – zastanów się, ile pieniędzy możesz odłożyć i z jakich funkcji ekspresu faktycznie będziesz korzystać, aby nie stracić kilku tysięcy na zakup „ładnego” ale niepraktycznego dla ciebie urządzenia.

Kawy, które będziesz przygotowywać – zastanów się, jakie kawy lubisz i czy w ogóle potrzebujesz ekspresu. Jeśli lubisz po prostu czarną kawę, może zaoszczędź pieniądze na inny zakup. Jeśli lubisz bardziej skomplikowane kawy mleczne, możesz potrzebować podwójnego bojlera w swoim ekspresie.

Częstotliwość użytkowania – realistycznie jak często będziesz korzystać z ekspresu? Zamierzasz robić kawy dla członków rodziny, czy wypijać samemu filiżankę kawy rano? W zależności od tego, przy wyborze odpowiedniego ekspresu do kawy warto brać pod uwagę kilka poniższych opcji.

Istnieje wiele rodzajów, funkcji i rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przed zakupem ekspresu, co może być przytłaczające. Ale nie martw się! Ułatwimy Ci zapoznanie się z opcjami, tak abyś mógł wybrać odpowiedni dla siebie ekspres do kawy. W większości dostępne są cztery główne typy ekspresów do kawy.

  • Ekspresy kolbowe (ciśnieniowe)

Ekspres kolbowy jest ekspresem niskociśnieniowym, oraz posiada więcej  możliwości związanych z parzeniem kawy. Bardzo ważną rolę odgrywa pompa, dzięki której gorąca woda trafia (pod odpowiednim ciśnieniem) do pojemnika ze zmieloną kawą.

  • Ekspresy przelewowe

To najprostsze i najtańsze rozwiązanie, idealne dla tych, którym do szczęścia wystarczy filiżanka klasycznej czarnej kawy.  Woda gotuje się w specjalnym pojemniku w ekspresie, a następnie przepływa przez pojemnik ze zmieloną kawą, by na końcu trafić do dzbanka, w którym gromadzi się gotowy napar.

  • Ekspresy automatyczne (ciśnieniowe)

Należą do najbardziej zaawansowanych, a jednocześnie najdroższych ekspresów na rynku. Bez względu na rodzaj kawowego napoju, jego przygotowanie przebiega szybko i sprawnie za pomocą włączenia odpowiedniego przycisku. Ekspres sam pobiera odpowiednią ilość wody, podgrzewa ją do dostosowanej temperatury, a następnie przepuszcza ją przez sitko ze zmieloną kawą.

  • Ekspresy na kapsułki (ciśnieniowe)

Ekspresy na kapsułki są kompaktowe i idealne dla osób lubiących pić różne rodzaje kaw, ponieważ parzenie ulubionego napoju kawowego ogranicza się tu jedynie do wyboru odpowiedniej kapsułki.

Rzeczy do rozważenia przed zakupem ekspresu do kawy

Kupowanie ulubionej kawy w lokalnej kawiarni może mieć swoje zalety, ale na dłuższą metę bywa drogie. Wraz ze wzrostem osób pracujących w domu, aby ograniczyć koszty lub po prostu chcących być „bardziej eko”, posiadanie domowych ekspresów do kawy stało się w ostatnich latach coraz bardziej popularne.

  • Koszt

Możesz wydać średnio 4500 złotych rocznie, jeśli codziennie kupujesz filiżankę kawy w kawiarni. Ta liczba nadal rośnie, gdy uwzględnisz zakup ciasta, rogalika lub innej przekąski. Spójrzmy więc między innymi na średni koszt ekspres i, ziaren.

  • Maszyna

Ekspres do kawy może kosztować od kilkuset złotych do nawet kilkudziesięciu tysięcy, pomimo to pozwalają zaoszczędzić pieniądze dzięki długiej żywotności od 7 do 15 lat. Nie musisz też kupować najdroższego na rynku ekspresu, bo cena nie zawsze oznacza jakość. Konieczne może być również dokonanie dodatkowych zakupów akcesoriów, takich jak dzbanek na mleko, ubijak, termometr, młynek czy mata.

  • Wygoda

Z pewnością warto pomyśleć o wygodzie – wygodniej jest iść do kawiarni, czy przyrządzić napoje bezpośrednio w własnej kuchni? Wchodząc do kawiarni nie musisz czyścić ekspresu, mielić ziaren kawy czy doskonalić swoich umiejętności. Może to być również szybsze, jeśli wstąpisz do kawiarni w drodze do pracy. Z drugiej strony nie musisz wychodzić z domu, gdy posiadasz domowy ekspres. Jeśli pracujesz w domu, możesz również zrobić sobie filiżankę między telefonami, a pracując wieczorami, nie musisz martwić się, że kawiarnie będą już zamknięte; w domowym zaciszu możesz wypić kawę o dowolnej porze.

  • Koszt środowiskowy

Jeśli starasz się dbać o środowisko, kupowanie kubków na wynos może ciążyć na twoim sumieniu. Jeśli korzystasz z ekspresu do kawy w domu, z dużym prawdopodobieństwem użyjesz kubka wielokrotnego użytku, oszczędzając co roku setki odpadów na wysypisku śmieci.

  • Dostępność

Ekspres w pełni automatyczny lub na kapsułki może być łatwiejszy w użyciu niż ekspres kolbowy. Bariści to specjalnie przeszkoleni pracownicy, którzy spędzili czas na rozwijaniu rzemiosła, więc jeśli nie masz czasu na naukę umiejętności, najlepiej będzie unikać zakupu urządzenia, które może być trudne do obsługi. Łatwość obsługi jest ważnym czynnikiem przy zakupie ekspresu do kawy, a jeśli korzystanie z niego jest frustrujące, nie ma znaczenia, jak dobre jest espresso.

  • Posiadanie swobody eksperymentowania

Możliwość zrobienia własnego espresso w domu oznacza, że ​​nie będziesz związany markami ani ziarnami, których używa Twoja kawiarnia i pozwala eksperymentować z wieloma różnymi mieszankami. Jeśli chcesz nauczyć się nowej umiejętności lub zaoszczędzić trochę pieniędzy, ekspres do kawy może być właściwym wyborem.

Typowe błędy przy przygotowywaniu kawy (ekspresy przelewowe, automatyczne i kolbowe):

Kupowanie złych ziaren

Pierwszym i najłatwiejszym krokiem, aby dowiedzieć się, dlaczego masz problem z uzyskaniem smaku espresso takiego, jak w Twojej ulubionej kawiarni, jest upewnienie się, że kupione przez ciebie ziarna są świeże. Istnieje mnóstwo odmian ziaren o różnych profilach smakowych, mieszankach lub pojedynczym pochodzeniu i poziomie palenia, ale najważniejsze jest upewnienie się, że:

  • Masz oko na datę palenia — Świeże ziarna są kluczem do dobrego smaku kawy, dlatego data palenia ziaren nie powinna być dłuższa niż dwa tygodnie od momentu zakupu torebki. Jeśli na opakowaniu nie ma daty palenia,  poszukaj innych ziaren.
  • Nie kupujesz najtańszych ziaren — jest bardziej niż prawdopodobne, że jeśli kupisz tanie lub nie markowe opakowanie ziaren kawy, kawa będzie słaba. Kupując ziarna, zwracaj uwagę czy opakowania są hermetycznie zamknięte, a jeśli przywozisz ziarna kawy do domu w papierowej torbie, pamiętaj o przesypaniu ich  do hermetycznego pojemnika, gdy tylko wrócisz do domu.
Nieprawidłowe przechowywanie ziaren

Gdy już zabezpieczysz swoje ziarna,  musisz upewnić się, że pozostaną w dobrym stanie. Pod żadnym pozorem nie wkładaj ziaren do lodówki – mogą chłonąć zapachy z innych produktów spożywczych lub stracić smak po zamrożeniu lub schłodzeniu. Upewnij się, że są przechowywane w szczelnym opakowaniu lub hermetycznym pojemniku. 

Gotowe zmielone ziarna

Grzechem dla smakoszy espresso jest używanie kawy mielonej; uważają, że ziarna powinny być zawsze mielone tuż przygotowaniem naparu. Ale mogą mieć rację, ponieważ gdy ziarno zostanie zmiażdżone lub złamane, zacznie się utleniać, a to z kolei powoduje, że smak kawy słabnie. Jeśli używasz wstępnie zmielonych ziaren, a Twoja kawa pozostawia więcej do życzenia, możesz rozpatrzyć inwestycje w młynek.

Zbyt drobno lub grubo zmielona kawa

Mielenie ziaren kawy może wpłynąć na szybkość ekstrakcji, co wpłynie na smak i aromat kawy. Im drobniej zmielisz ziarna, tym wolniejsza będzie ekstrakcja. Przygotowując espresso, odmierz ilość ziaren za pomocą wagi i staraj się parzyć kawę od 20 do 30 sekund. Zaleca się około 20 g kawy na 45 gram espresso. Jeśli proces parzenia espresso kończy się zbyt szybko lub trwa zbyt długo (ponad 30 sekund), dostosuj grubość mielenia przed ponowną próbą.

Nierówny nacisk podczas ubijania kawy w kolbie

Ważne jest również, aby zapewnić równomierne rozłożenie nacisku podczas ubijania kawy w kolbie. Kiedy kawa w kolbie jest nierównomiernie umiejscowiona lub zbyt mocno sprasowana w niektórych miejscach, woda będzie podążać ścieżką z najmniejszym oporem. To z kolei może sprawić, że Twoja kawa będzie wodnista i bezsmakowa. Gdy zmielona kawa jest zbyt mocno ubita w kolbie, przepuszczanie przez nią wody może być utrudnione. Aby temu zapobiec, staraj się dążyć do równomiernego nacisku na zmielone ziarna w kolbie.

Nie używaj zimnego mleka

Ze względu na strukturę molekularną mleka, do zimnego, najlepiej pełnotłustego mleka należy dodawać gorącą parę. Dzięki temu uzyskasz piękne pieniste bąbelki i mleko o aksamitnej strukturze, które znacznie ułatwi Ci praktykowanie latte art. Przegrzanie mleka może również wpłynąć na smak i wartość odżywczą, więc warto o tym pamiętać.

Przerywasz proces robienia kawy

Ważne jest, aby zarezerwować sobie czas na przygotowanie kawy, ponieważ gdy zaczniesz, nie powinieneś przerywać procesu parzenia. Kiedy nadejdzie czas na zaparzenie espresso, nie pozostawiaj kolby włożonej na dłuższą chwilę przed uruchomieniem pompy wodnej. Może to przyczynić się do spalenia kawy i pozostawić gorzki smak espresso, więc pamiętaj, aby włożyć kolbe tylko wtedy, gdy masz czas na dokończenie kawy.

Nie czyścisz swojego ekspresu

Dbanie o czystość ekspresu jest ważne, zwłaszcza gdy pijesz to, co się z niego wydostaje. Pomaga to również wydłużyć żywotność twojego urządzenia i pozbawić konieczność dodatkowych konserwacji części. Poniżej znajduje się pełny przewodnik dotyczący czyszczenia ekspresu.

Nie wiesz jak prawidłowo parzy się kawę

Ekspresy do kawy wymagają pewnych umiejętności, a pójście na oślep może spowodować nieszczęście. Nie musisz pracować w kawiarni, aby wiedzieć, jak obsługiwać ekspres, ale możesz poprawić swoje zdolności biorąc udział w kursach lub oglądając filmy na YouTube. 

Jak przygotować idealne espresso

Nie zniechęcaj się, jeśli Twoja pierwsza filiżanka kawy nie jest najlepsza. Jak większość umiejętności, robienie kawy z czasem będzie tylko lepsze. Wkrótce każdego poranka będziesz bez większego zastanowienia przygotowywać kawę krok po kroku dla siebie i twojej rodziny. Po przejrzeniu typowych błędów jesteś gotowy, aby przejść do zrobienia swojego pierwszego kubka kawy.

Idealne espresso krok po kroku (ekspres kolbowy)

  • Odmierz ziarna kawy

Zważ ziarna przed zmieleniem. Do tradycyjnego espresso użyj od 7 do 10 gramów kawy, w zależności od upodobań.

  • Zmiel ziarna tuż przed zaparzeniem

Aby uzyskać najlepszy smak i aromat kawy, ziarna muszą być świeżo zmielone.

  • Dokładnie ubij kawę w kolbie

Ubij kawę w kolbie za pomocą ubijaka, upewniając się, że używasz dobrego i równomiernego nacisku, aby uzyskać jaknajlepszy smak.

  • Zaparz espresso

Sprawdź temperaturę wody przed rozpoczęciem – powinna wynosić około 92 do 96 stopni, a czas parzenia nie powinien przekraczać 25 sekund. Ciśnienie wody powinno wynosić 9 barów.

  • Sprawdź otrzymany napar 

Po zakończeniu parzenia espresso w łatwy sposób możesz sprawdzić, czy zrobiłeś to dobrze. Świeży napar powinien mieć czerwono-brązowy kolor, który po chwili zblednie do jasnobrązowego, gdy na wierzchu utworzy się krem. Po kilku minutach krem ​​powinien zniknąć i to Twój znak, że espresso wyszło podręcznikowo!

Jak czyścić i konserwować ekspres do kawy

Czyszczenie i konserwacja ekspresu do kawy jest równie ważnym krokiem. Pomaga na długo utrzymać urządzenie w pełnej sprawności, pozbawione bakterii. Każdy ekspres jest inny, dlatego przed podjęciem się czyszczenia, koniecznie zapoznaj się z instrukcją producenta.

Regularne czyszczenie

Jeśli używasz ekspresu codziennie, powinieneś wykonywać drobne codzienne czynności 

konserwacyjne, aby zapobiec awariom. Pamiętaj, aby za każdym razem opróżniać kolbe z fusów oraz spłukać ją pod bieżącą wodą przez kilka sekund. Wytrzyj kolbe oraz ekspres suchą szmatką. 

Dogłębne czyszczenie
  1. Za pomocą pędzla wyczyść kolbę i uszczelkę specjalnym płynem do czyszczenia ekspresu. 
  2. Wyszoruj wszystkie wyjmowane elementy i spłucz ciepłą wodą.
  3. Usuń sitko i dokładnie umyj.
  4. Wytrzyj urządzenie z zewnątrz.
Nie masz czasu? Zobacz produkty danej kategorii, które wypadają najlepiej w testach.
Best in Test
Ekspres DeLonghi EC 850.M 98
899 zł Zobacz produkt
Powrót do góry

The score is calculated from 1 to 100 based on selected factors:

  • User reviews count for 70%.
  • The price counts for 15%.
  • Expert reviews count for 10%.
  • And selected specifications count towards 5%.